· 

Street art spotten in Berlijn

Van woensdag tot en met vrijdagochtend was ik voor mijn werk in Berlijn op de Fruit Logistica (de grootste internationale beurs voor verse groenten en fruit). Vrijdag had ik fijn de middag vrij om nog iets van de stad te zien!  Natuurlijk had ik niet genoeg tijd om alle highlights van de stad te zien, maar één highlight van Berlijn; street art vind je oooooveral. 

Vanaf de beurs moet ik eerst mijn hostel zien te vinden. Dat duurt zo'n drie kwartier. Helaas mag ik nog niet gelijk inchecken, maar ik kan wel m'n koffer achter laten. Top! Camera om m'n nek en gaan. 

 

Ik zie mooie street art, maar ook zeker minder mooie kunstwerken.. met eh ja hierboven een blote vrouw. Toch vind ik de foto best tof met het zielige kerstboompje erbij (dit was trouwens niet de enige gedumpte kerstboom die ik ben tegen gekomen, haha!). 

 

Hoe het komt dat je in Berlijn overal street art ziet, heeft te maken met de geschiedenis van de Duitse stad. Na de val van de Berliner Wall bleken de overgebleven stukken van de muur dé ideale plek te zijn voor creatievelingen. Vaak werden de stukken muur gebruikt voor politieke uitingen. 

 

 

Berlijn werd in 2005 zelfs door UNESCO 'gekroond' tot City of Design. 

De gaafste street art spotte ik in één hofje van Berlijn aan de Rosenthaler Strasse 39. Vlak naast de ingang van Café Cinema. Ik struin hier op m'n gemak rond en kijk werkelijk waar m'n ogen uit. Zo tof!

Daarna pak ik de metro naar een wandelroute langs een stuk van wat er is overgebleven van de Berliner Wall. Helaas voor mij zijn ze al een tijdje bezig met het restaureren van de muur en staan er voor grote delen van de mooie kunstwerken hekken. Niet heel handig voor het maken van foto's, maar ook een hek geeft best een leuk effect voor de foto. 

 

De hele route langs alle restanten is zo'n 14,4 km. Ik loop er zo'n twee (van het ene naar het andere metrostation) om nog wat andere dingen te zien voor het donker wordt. 

Maar wat ik verder bezocht, komt een andere keer aan bod! Trouwens.. ik had er helaas geen tijd voor, maar je kunt in de stad zelfs verschillende tours volgen om meer te leren over de graffiti/street art in de stad. Dat lijkt mij in ieder geval leuk voor een volgende keer in Berlijn.

 

Ben jij wel eens in Berlijn geweest, en zo ja; wat vond je van de street art?

 

 

Liefs,

 

Janneke