· 

Kaakoperatie(s) update!

Kaakoperatie verschil

Ik schreef al eerder over mijn 'kaaktraject' op mijn oude website, maar nog niet eerder op Jannderlust. Tijd om daar verandering in te brengen :-)  Linkerfoto hierboven is van januari 2015. Rechts februari 2016. Mega verschil - al zeg ik het zelf - !

Even een korte uitleg

Ik ben geboren met een te smalle bovenkaak en in de loop der jaren heb ik een overbeet ontwikkeld. Al op 12/13-jarige leeftijd kreeg ik te horen dat alleen met een beugel de overbeet niet verholpen kon worden. Daardoor heb ik het beugel- en operatietraject een hele lange tijd uitgesteld (studie, werken, reizen, studie, weer werken.. en oké ik was ook  behoorlijk bang), maar na heel lang wikken en wegen besloot ik vorig jaar dat het nu écht tijd was om er iets aan te laten doen. Ik had voor ik begon aan 'de verbouwing' eigenlijk nergens last van, maar hoe ouder ik word hoe groter de kans was dat mijn mond zou  gaan invallen en ik kaakklachten kon krijgen. 

 

Het traject
In januari 2015 had ik mijn eerste consult bij Orthodontiepraktijk Kolodziej hier in Leiden. Daar kreeg ik een uitgebreid onderzoek, moest ik happen en foto's laten maken. In februari werd mijn behandelplan besproken en kreeg ik te horen dat ik waarschijnlijk twee keer geopereerd moest worden. Eerst een bovenkaak-verbreding d.m.v. een TDP-schroef en daarna een dubbele kaakoperatie. 

 

Na je achttiende zijn de platen in je gehemelte volledig volgroeid en kunnen ze niet zomaar verbreed worden. Dit zou afhangen van het advies van een kaakchirurg. In juni (ja, dat duurde even..) kon ik terecht bij het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). De kaakchirurg was gelijk heel duidelijk: ik zou twee operaties nodig hebben. 

 

Vanaf dat moment ging het allemaal heel snel. Ik kreeg eind slotjes boven en er werd een datum geprikt voor de eerste operatie. 21 juli was het al zo ver!

 

De operatie

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik de operatie en de eerste paar weken daarna best heftig vond. Niemand had me voorbereid op het feit dat je maag niet tegen bloed kan. En geloof me: overgeven met een doorgezaagde bovenkaak en een schroef in je gehemelte is echt geen pretje. Ook het aandraaien van de schroef was de eerste week de hel. Ik heb toen zo veel pijn gehad.

 

Al heel snel na de operatie kreeg ik een spleetje tussen m'n tanden. Zo bizar om te zien! Na vier weken was ik uitgedraaid en konden mijn voortanden weer naar elkaar toe gaan groeien. De schroef werd 'vastgezet' en ik kreeg een datum waarop de schroef verwijderd zou worden: 23 november. 

TPD-schroef spleet

Links was de schroef op z'n 'hoogtepunt' en had ik een spleet van bijna 1 cm. 

Krak zei de schroef

Die datum vond de schroef te lang duren.. en dus brak hij op 15 oktober af. Twee dagen later werd ik weer onder narcose gebracht en is de schroef weggehaald. Klein detail: op dat moment waren we in Sydney, Australië. Niet heel chill tijdens je vakantie in het ziekenhuis liggen, maar gelukkig ging het allemaal weer goed met me nadat de schroef was verwijderd en hebben we nog volop van onze reis kunnen genieten!

 

Eenmaal terug in Nederland hoefde de schroef niet opnieuw geplaatst te worden. Wel kreeg ik een spalk om de breedte van m'n bovenkaak nog een beetje te optimaliseren. Na een maand mocht 't spalkje er alweer uit. Mocht mijn bovenkaak nu alsnog iets te smal blijken tijdens de volgende operatie, dan kunnen ze dit ook dan nog corrigeren.  

 

X-ray TPD-schroef

Op bovenstaande foto zie je een X-ray van de schroef nadat 'ie was afgebroken. Rechts steekt een schroefje uit en is hij een beetje gebogen. 

Beugelbekkie 

Sinds 12 januari ben ik pas officieel een écht beugelbekkie, want toen kreeg ik ook onder slotjes. Inmiddels ben ik dus bijna twee maanden volledig aan de beugel en lijkt mijn gebit met de dag te veranderen. Zo gaaf om te zien dat onder nu ook al een heel stuk rechter staat dan voorheen! Ik kan echt niet wachten tot het allemaal 'af' is.

 

En nu?

Ik heb nu elke paar weken een controle bij de ortho en worden mijn draadjes elke keer vervangen voor een dikkere versie. Vroegaah werden beugels aangedraaid, maar bij mijn beugel worden de draadjes dus vervangen. Volgende maand gaan ze de slotjes boven opnieuw plakken, want dan kunnen m'n tanden wat gaan zakken. Dit staat volgens de ortho straks beter in m'n gezicht. Ik geloof hem maar op z'n Prodent-smile. 

 

In juni hoop ik te horen of ik klaar ben voor de dubbele kaakoperatie. Deze moet dan natuurlijk ook nog ingepland worden etc. Wat mij betreft mag 'ie dan gelijk in juli plaatsvinden, maar dit kan ook heel goed pas september of oktober worden.. en misschien zelfs nog later als het allemaal niet zo snel gaat. Deze operatie gaat zo'n 5 uur duren en is nog een stuk heftiger dan de eerste operatie (niet kauwen, niet kunnen eten, lang herstellen etc.) Echt 'zin er in' heb ik dus niet, maar ik kan niet wachten tot ik weer normaal kan eten. Nu valt mijn bovenkaak rechts in m'n mond momenteel een heel stuk over mijn onderkaak heen en dit is alles behalve heel handig. 

 

Maaarrr.. verder hoor je me niet klagen! Ik ben al super blij met het resultaat en als ze nu zouden zeggen "Janneke, we kunnen je niet meer verder helpen" (om wat voor reden dan ook) zou ik daar best akkoord mee gaan :-) Want zeg nu zelf.. links en rechts is toch al een wereld van verschil? :-D

 

 

Verschil tanden na TPD-schroef

Zo, dit was 't! Heb je nog vragen of ben je zelf ook bezig (of moet je misschien beginnen) met een soort gelijk traject? Laat het me weten! Ik vind het heel leuk om met 'lotgenoten' in contact te komen.

 

Liefs,

 

Janneke

 

 

Benieuwd naar de uitgebreide verhalen voor en na mijn operatie? Die vind je hier.

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Saskia (maandag, 07 maart 2016 13:24)

  Oh wat een goed artikel en een mooie resultaat om te zien!

 • #2

  Anouk Hermsen (dinsdag, 17 mei 2016 19:17)

  Hallo,
  Ik ben afgelopen vrijdag 13 mei 2016 geopereerd, ook de bovenkaak verbreding. Het valt mij erg tegen. Ik kan niet kauwen, enorm veel pijn en kan niet meer lopen ( waardoor weet niemand ) verder heb ik geen bloedingen gehad of een heel erg opgezwollen gezicht. Maar ze zeggen dat na het draaien van de schroef je daarna nog 3maanden die spleet hebt om het vast te laten groeien. Ben je met de spleet gepest geweest. Ik ben 11mei 16jaar geworden en er zijn nogal wat gemene kinderen op school. Ik ben benieuwd hoe jij ermee om ging en hoe het allemaal precies verliet want ik voel me nu echt verschrikkelijk. Het verschil bij jou na de eerste operatie is echt prachtig!
  mijn email adress : anouk_hermsen@icloud.com
  Liefs Anouk

 • #3

  yv (maandag, 13 juni 2016 11:56)

  waar ben jij geopereerd Anouk?
  ik moet ook.....

 • #4

  Shana Joos (vrijdag, 07 juli 2017 14:23)

  Hallo allemaal, ik ben een maand geleden ook geopeerd aan mijn bovenkaak. Nu een maand later staat mijn gezicht nog altijd wat gezwollen en heb nu die verschrikkelijke grote spleet tussen mij voortanden is mentaal echt zeer moeilijk, het is ook zomer maar ik blijf liever zoveel mogelijk binnen dat niemand me zo ziet. Duurde het lang tegen die spleet terug weer dicht was van jullie?

 • #5

  Amber (woensdag, 25 september 2019 00:50)

  Ik ben bijna twee dagen geleden geopereerd geweest, een kaakverbreding. Ik ben blij da het ergste voorbij is, zoals uit de narcose komen en de eerste nacht constant wakker worden van de pijn. De pijnstillers deden heel weinig want door de meesten ging de pijn niet weg en die pil om middernacht was na amper 2u al uitgewerkt. Om in detail te gaan heb ik niet echt goesting maar ik heb nu al ongelofelijk veel goesting om noodles te eten!! (Ik heb er al een paar keer naar gekeken, zal ik beter niet meer doen!) De hoofdpijn is nu momenteel weg. Pijnstiller neem ik straks nog. Hopelijk ga ik mij morgen (vandaag dus) nog beter voelen. �

 • #6

  Jennifer (woensdag, 04 november 2020 21:23)

  Ik krijg 16 november te horen waarneer ik terrecht kan
  heb je wat mee gekregen van de operatie?
  Hoe ging eten wat heb je al die tijd gegeten?
  Ben je uiteindelijk blij dat je het gedaan heb?

  Groetjes

BlogSociety