· 

Emigreren..?

We willen weg uit Nederland. Nee, niet naar Frankrijk waar onze families en vrienden in de zomer makkelijk met de auto naartoe kunnen komen rijden, maar naar – je raadt het vast al – Australië. Een vliegreis van minimaal 20 uur (AMS – SYD) en een flinke jetlag verder..

 

Niet dromen, maar doen
“Sommige mensen dromen over emigreren. Voor ons is dat niet genoeg. Wij blijven dromen, steeds meer, elke dag”, schrijft Diana van Eiland-Meisje in haar eerste blog over emigreren naar Curaçao. Precies dat gevoel hebben wij ook.

 

 

Ik droom al jaren over weggaan uit Nederland en Bjorn heeft sinds een vakantie in 2013 het gevoel dat hij voor langere tijd in het buitenland wil wonen. Na onze reis ‘Down Under’ afgelopen oktober en november is dit gevoel alleen nog maar sterker.

 

Maar, waarom dan?
De Nederlandse mentaliteit en het weer zijn voor ons de twee belangrijkste redenen waarom we hier weg willen. In Australië is het leven veel relaxter, minder gehaast en mensen zijn nog oprecht aardig tegen elkaar. Ik vind Nederlanders helemaal geen gastvrije mensen. We zijn heel ruimdenkend, zeggen waar het op staat, maar als er - bijvoorbeeld - onverwacht extra eters zijn, kan dat niet, want er zijn maar vijf stukjes vlees uit de vriezer gehaald. Dat mag je met een korreltje zout nemen, maar wie wel eens in Australië of Nieuw-Zeeland is geweest, begrijpt vast wat ik hiermee bedoel.

 

En tja het weer.. Ik zou zeggen: kijk even naar buiten. Natuurlijk schijnt in Australië ook niet altijd de zon, maar in Sydney schijnt 'ie per jaar bijna 1000 uur meer dan in Zuid-Holland. Dat is toch een hoop extra vitamine D! 

 

 

En nu?
Emigreren is natuurlijk niet zomaar iets. Er komt een heleboel bij kijken (visum, nieuwe baan, huis etc.) en er gaat ook behoorlijk wat tijd overheen voor je eenmaal geëmigreerd bent. Daarbij komt ook nog dat Australië is geen gemakkelijk land om naar toe te verhuizen. In 2011 heb ik mijn Working Holiday Visum (werk- en reisvisum dat geldig is voor één jaar) al heb gebruikt, hopen we via Bjorn zijn opleiding- en werkervaring in aanmerking te komen voor een Consolidated Sponsored Occupations List (CSOL) - visa. 

Gisteren zijn we naar de emigratiebeurs geweest en hebben we bij een visumbureau onze gegevens achter gelaten. Zij gaan nu voor ons kijken of we überhaupt in aanmerking kunnen komen. 

 

Andere optie

Behoorlijk spannend dus! We hopen snel iets te horen van het visumbureau en ondertussen blijven we online van alles lezen. Mocht Australië erg lastig worden, dan is er de optie om alsnog voor een Working Holiday Visum te gaan, maar dan in Nieuw-Zeeland. Daar zien we onszelf ook wel wonen. Iets minder zonuren, maar alsnog gemiddeld 500 meer per jaar dan hier in Nederland.

 

 

Zoals je kunt lezen zitten we dus nog behoorlijk in de beginfase en niks is nog zeker. Toch lijkt het me leuk om via mijn blog af en toe een update te delen over hoe het er voor staat. Heb jij wel eens gedacht over emigreren en blijft het bij dromen of misschien ooit ook doen? Ik ben benieuwd!

 

Liefs,

 

Janneke 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Rosanne (maandag, 15 februari 2016 19:50)

    Ooo, mooie dromen! Aussie is inderdaad wel even wat anders dan Frankrijk, zeker als het op de relatie met familie en vrienden aankomt. Spannend zeg, ik ben benieuwd wat het uiteindelijk wordt! Mooi om te zien dat jullie in elk geval nu al kijken naar waar je gelukkig van wordt. En zelfs stappen willen ondernemen om nog gelukkiger te worden. Tof.

  • #2

    Janneke (woensdag, 17 februari 2016 11:49)

    Bedankt voor je reactie Rosanne. Heel spannend allemaal, maar wel super leuk! Het had toch iets gemakkelijker geweest om net als jij verliefd te worden op Frankrijk haha :-)