· 

Nieuw-Zeeland: route Zuidereiland

Hooker Valley Track

Op 23 oktober 2015 vlogen wij van Sydney naar Christchurch en begonnen wij een dag later aan onze rondreis - van bijna vier weken -  door het land van de Kiwi én Frodo Baggings. Inmiddels zijn we alweer bijna 3 maanden (!) terug in Nederland. Vandaag vertel ik jullie meer over onze route op het Zuidereiland!

De route bepalen

Vier weken klinkt lang, maar geloof me: je hebt alle dagen hard nodig als je in die paar weken allebei de eilanden wil zien. We kregen als tip van vrienden om vooraf wel vast de ferry van zuid naar noord vast te leggen en zo kwamen we uit op 17 dagen Zuidereiland en 11 dagen Noordereiland. 

 

 

Bjorn was de 'baas' over de route op het Noordereiland en ik maakte een schema voor het Zuidereiland. Natuurlijk is alles in goed overleg gegaan, maar wij vonden het super leuk om allebei een deel van de route uit te stippelen. Ik heb vooral veel andere reisblogs gelezen en ook routes van reisbureaus (die online per dag beschrijven waar ze heengaan) bekeken. 

 

Het handigst vond ik om een lijstje te maken met de dingen die ik écht wilde zien. Het is namelijk onmogelijk om in 4 weken alles te zien. Soms is het ook niet mogelijk om iets te zien, omdat je daarvoor een heel stuk moet omrijden. Of gooit het weer al je plannen in de war. 

Roadtrip

Beginnen op zuid
Wij zijn onze reis begonnen op het Zuidereiland. Veel mensen kiezen ervoor om dit andersom te doen, omdat het Zuidereiland mooier is en je dan dus eindigt met het mooiste deel. Als je je reis eindigt in Christchurch is dat niet helemaal waar, want deze stad ligt door twee zware aardbevingen in 2010 en 2011 nog behoorlijk in de puin. Daarom vonden wij het juist fijn om in Auckland te eindigen én na drie en halve week in de camper waren wij wel ver klaar met het vele autorijden. Hierdoor skipten wij een klein stukje van onze route, maar hadden we 'n heleboel high lights al gezien. 

 

Leuke bijeenkomst: wie begint in Christchurch en eindigt in Auckland is vaak minder geld kwijt aan vliegtickets. Ook het huren van een camper is een stuk goedkoper, omdat je als het ware de camper terug bent naar het 'beginpunt'. Wij bespaarden hier in totaal zo'n 800 euro mee!

Onze route op 't Zuidereiland

Route roadtrip Zuidereiland Nieuw-Zeeland

Dag 1: aankomst Christchurch

Dag 2: Christchurch - Akaroa

Dag 3: Akaroa - Lake Pukaki

Dag 4: Lake Pukaki - Oamaru
Dag 5: Oamaru - Fortrose

Dag 6: Fortrose - Cascade Creek Campside

Dag 7: Cascade Creek - Milford Sound

Dag 8: Milford Sound - Queenstown

Dag 9: Queenstown - Lake Wanaka

Dag 10: Lake Wanaka - Fox Glacier

Dag 11: Fox Glacier - Westport

Dag 12: Westport - Abel Tasman

Dag 13: Abel Tasman

Dag 14: Abel Tasman - Nelson Lakes

Dag 15: Nelson Lakes - Hanmer Springs - Kaikoura

Dag 16: Kaikoura - Picton

Dag 17: Picton - ferry naar Wellington

Wij hadden een vrij druk programma en reden zo'n 200-300 km per dag. Soms een uitschieter van 400 km op één dag. Dat laatste is niet heel relax, want de afstanden in Nieuw-Zeeland zijn anders dan hier in Nederland. De maximum snelheid is 100 km per uur, maar vaak trok Lucy onze Jucy dat niet eens, haha! In een ander blogje zal ik meer vertellen over de wegen in Nieuw-Zeeland.

French Farm New Zealand
Roadtrip vergezicht Nieuw-Zeeland
Lake Tekapo Nieuw-Zeeland

Dat was het voor nu! Binnenkort meer over de rest van onze route en nog véél meer mooie foto's.

 

Liefs,

 

Janneke

 

PS: mocht je nog meer inspiratie op willen doen voor je reis door Nieuw-Zeeland of gewoon mooie reisverhalen willen lezen. Neem dan zeker een kijkje op de blog van Marcella Molenaar en Michelle van Travellifestyle.nl. Hun reisverhalen hebben mij heel erg geholpen met het vaststellen van onze reis.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Ivonne Calis (woensdag, 24 februari 2016 21:18)

  Nieuw Zeeland is echt zo'n droombestemming waar je volgens mij wel maanden door kunt brengen! Hoe was het weer op het Zuidereiland en wat vond je het mooiste stukje van deze route?

 • #2

  Janneke (donderdag, 25 februari 2016 16:39)

  Ja, het is echt een bestemming waar je maanden kunt reizen zonder jezelf te vervelen. Vier weken was nog te kort. Het weer was goed (weinig regen), maar wel erg koud! Om te rijden vond ik het stuk van Dunedin naar Fortrose (vlakbij Invercargill) echt prachtig. Stuk offroad geweest en echt het landschap was elke bocht anders (dat is sowieso het geval in heel Nieuw-Zeeland). Ook het eerste stuk dat wij reden van Christchurch naar Akaroa was geweldig! Qua plekken zijn Queenstown en Kaikoura mijn favoriet.

 • #3

  Marcella (zondag, 10 april 2016 13:52)

  Mooie route hadden jullie! Wel slim om te eindigen in Auckland, Christchurch is echt een gekke stad. En jeetje, wat hebben jullie veel geld bespaard door die keuze!