· 

En dan denk ik aan Brabant..

Steenbergen

Want daar brandt nog licht! ;-) Ik ben geboren en getogen in het Brabantse stad(je) Steenbergen. (Ja, dat gehucht dat de laatste tijd nogal negatief in het nieuws is geweest met betrekking tot betogingen tegen een AZC.) Maar dat terzijde! Ik woon al vijf jaar niet meer in Brabant, maar je kan het meisje wel uit Brabant halen.. maar Brabant nooit uit het meisje. Hier mijn top 5 waar ik ‘Brabant’  mee associeer.  

 

Bovenstaande foto komt van Kijk op Steenbergen.

 • Thuiskomen
  Dit is heel dubbel, want ik voel me écht thuis in Leiden. Ik bedoel we hebben een super fijn huisje, ik heb m'n werk, sport en vrienden hier.. maar zodra ik de brug van Zuid-Holland over rij en het bordje 'Welkom in Brabant' zie staan, krijg ik toch elke keer weer kriebels in m'n onderbuik. 

 •  Familie en vrienden
  Mijn hele familie (niet dat ‘ie zo groot is, maar toch) woont in Brabant. En tja, dat vind ik soms best jammer. Ik merk zelfs dat ik nu meer ‘heimwee’ heb dan toen ik in Australië woonde. Toen was het onmogelijk om even snel naar m’n ouders te gaan en nu wonen ze ‘slechts’ op een uur rijden bij me vandaan. Vergeleken met Australië super dichtbij, maar anderzijds nét te ver weg om even spontaan op de koffie te gaan. 

  Bjorn z’n naaste familie woont in een straal van 5 km bij ons vandaan en die zien we daardoor ook veel vaker. Als we naar mijn ouders gaan, blijven we meestal logeren en maken we altijd een rondje langs de voor ons belangrijkste mensen. Als het lukt, spreek ik in zo’n weekend ook nog af met vriendinnen in Steenbergen. Maar dit schiet er helaas best vaak bij in..  In ieder geval lang leve WhatsApp! 
 • Brabantse lekkernijen
  Brabantse worstenbroodjes (sinds kort op de lijst van immaterieel erfgoed!), Schrobbelér (kruidenbitter), harde eierkoeken (deze vind je blijkbaar ook in het noorden van ’t land, maar ik heb zie hier nog nergens gezien..) Hmm, het water loopt me gelijk in de mond! Brabanders zijn echte Bourgondiërs. Eten bij mijn ouders staat gelijk aan de hele avond tafelen met de nodige alcoholische versnaperingen natuurlijk. Heerlijk!

 • Accent/dialect
  Vaak reageren mensen verbaasd als ik zeg dat ik uit Brabant kom. “Maar heb je geen zachte G dan?” .. “Waar is je schattige Brabantse accent gebleven?”. Om je even uit die droom te helpen. Er is niet één accent in heel Brabant. Voor mijn gevoel ligt de grote scheidingslijn daarvan zo ongeveer bij Breda. Vanaf daar hoor je – naar mijn idee – heel goed of iemand uit Brabant komt. “Ik rij nu aan” (lees: ik rij nu weg) “Het raam is los” (lees: het raam is open) zijn zinnen die heel goed uit de mond van een Eindhovenaar kunnen komen. Steenbergen ligt vlakbij Bergen op Zoom en Roosendaal en ook hier hoor je echt verschillen in als je de accenten een beetje kent. Echt Stéénbergs (kijk hier voor een stukje tekst op z'n Stéénbergs) kan ik wel verstaan en lezen, maar spreken lukt me niet meer.

  Ik vind het Brabantse accent écht het allerleukste accent van heel Nederland. En ook dat mis ik soms een beetje. Ik ben zo ‘geprogrammeerd’ dat ik boven de sloot ‘doei’, ‘dag’, ‘hooooi’ of een andere variant daarop roep zodra ik wegga, maar ALTIJD als ik met m’n ouders of opa en oma bel zeg ik ‘OUDOE’ (ja, ‘officieel’ Brabants is houdoe.. maar in Steenbergen zeggen we oudoe) Soms slaat m’n interne schijf op hol en roep ik ook hier wel eens ‘oudoe’. Dan kijken mensen je toch gelijk heel gek aan, haha! Een andere zin die ik nog steeds veel gebruik is: “Ik ga even om… boodschappen/een nieuwe broek/een broodje etc.” Dat kent ook niemand boven de sloot. ABN gezien is het natuurlijk: “Ik ga boodschappen halen” of “Ik ga een nieuwe broek kopen”. 
 • Karnaval (ja, met een K)
  Karnaval is iets wat mij met de paplepel is ingegoten. Mijn vader is maar liefst elf jaar (!) Prins Karnaval  geweest in Steenbergen (Strienestad in de karnavalstijd) en dit feest staat voor mij daardoor niet synoniem aan ongelimiteerd zuipen (veel mensen 'boven de sloot' denken namelijk alleen maar aan alcohol als ze 'carnaval' horen), maar aan Brabantse gezelligheid, dweilbandjes, mooie optochten en dweilen. Toen ik in 2011 naar Australië ging, wist mijn vader al dat hij in 2012 voor 't laatste Prins Karnaval zou zijn. Dit heeft hij - heel verstandig - voor mijn vertrek nooit gezegd. Ik denk serieus dat ik anders niet was weggegaan. Sinds mijn jaar in Australië is karnaval anders geworden. Ik kan 'anders' niet echt goed beschrijven, maar zo voelt het nu eenmaal.

  Na de afgelopen karnaval (toen ben ik alleen in het voorweekend een dag naar Brabant gegaan) heb ik mezelf voorgenomen om volgend jaar weer eens écht te gaan karnavallen. Karnavalsmuziek klinkt toch een stuk beter in een volle kroeg, dan in een galmende badkamer..

Karnaval 2014 met m'n ouders.

Dit was mijn Brabant top 5. Woon jij nog steeds in je geboorteplaats of ben je, net als ik, in een andere provincie gaan wonen? En hoe ervaar jij dat? 

 

Op z'n Steenberges: OUDOE! ;-)  

 

Liefs, Janneke

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Mariël Staszkiw (van Hees) (donderdag, 24 maart 2016 14:07)

  Hallo Janneke,
  Ik heb tot m'n 14de in Kruisland gewoond met m'n zusje en ouders. Mijn groot-ouders komen oorspronkelijk uit Steenbergen en Roosendaal waar mijn ooms en tantes neven en nichten ook zijn opgegroeid. Ik mis dat klein leventje een beetje waar iedereen elkaar op één of andere manier al kennen. Wij zijn in 1999 naar de VS verhuisd om dichterbij m'n moeders familie te zijn. Bijna 17 jaar nu. Ik heb nu getrouwd en mijn man en ik praten vaak over dat wij in 10 a 15 jaar naar NL willen verhuizen. Het leven loopt niet zo makkelijk hier omdat hoger onderwijs, ziektekostenverzekering en huisje boompje beestje hebben langzaam te duur gaat worden. Wij zullen onze toekomstige kinderen niet financieel daarmee kunnen helpen. Hogeschool cost nu al makkelijk $30,000 per leerjaar uit je eigen portemonnee! Onze babyboomer ouders hebben misschien onze generatie wel een mooi leventje kunnen geven maar wij zitten in de vall voor de volgende als het in de VS zo door gaat.
  Ik ben een aantal keren in Brabant op vakantie geweest. Iedereen zegt ook meteen van "goh je hebt je Brabants nog!" "Jah da mot wel komde nie van af" zeg ik dan terug. Ik heb zelfs in 2002 tijdens de zomer 6 weken bij de Meermin gewerkt als badjuf. In de 1984 waren mijn ouders flink bezig met een petitie voor zonnecollectoren voor het zwembad. Ik heb een foto van een oud artikel waar zij op de foto staan. En je kunt zien dat mijn moeder 6 maanden zwanger was, dus ik sta er ook op haha. De zonnecollectoren staan er nu nog toch? En de meermin symbole met duikplank en zwemband ervoor in het water heeft mijn moeder ontworpen. Die gebruiken ze ook nog steeds en hebben ze leuk ingekleurd.
  Er zijn een boel dingen die ik nog weet van vroeger en wat mijn ouders hebben verteld van voor mijn geboorte.
  Jou artikel vond ik leuk om te lezen, maar ik merk van mezelf dat vanwegen het verhuizen dat ik een paar dingen uit jou artikel niet meer weet. Vind ik wel jammer natuurlijk. Dat zal zeker ook anders om gebeuren als wij in NL komen wonen. Ver van huis wonen blijft op die manier altijd een beetje moeilijk. Wij zullen iniedergeval verhuizen voor 2 dezelfde redenen als dat mijn ouders hebben gekozen om naar de VS te verhuizen; familie & toekomst voor onze kinderen.
  Groetjes,
  Mariël Staszkiw (van Hees)
  PS ik heb je blog via de FB van Dolinda van Agtmaal gevonden. Ken je die? Klein wereldje?

 • #2

  Janneke (donderdag, 24 maart 2016 14:23)

  Dankjewel voor je leuke reactie Mariël! Ik heb op de middelbare school nog in de klas gezeten bij een jongen die ook Van Hees heet met z'n achternaam. Wellicht familie van jou? Wat grappig dat jij je Brabantse accent nog hebt! Bij mij hoort écht bijna niemand meer dat ik uit Brabant kom. Een vriendin van me woont ook in the USA en zij zegt ook dat het er héél duur leven is. Zou je als je terug komt naar Nederland weer in Kruisland willen wonen? En ja, ik ken Dolinda zeker! Grappig ;-) Groetjes, Janneke