· 

Zwemmen met (wilde!) dolfijnen

Hector dolphin Kaikoura

Een van de hoogtepunten tijdens onze reis door Nieuw-Zeeland afgelopen november was voor mij zwemmen met dolfijnen. Benieuwd hoe dat ging en waar we dat deden? Lees dan snel verder. 

Nieuw-Zeeland staat bekend als een van de beste plekken ter wereld om te zwemmen met wilde (!) dolfijnen. Nu was dit niet iets waar ik al jaren van droomde, maar hoe dichter we bij de reis kwamen, hoe vaker ik dacht: dit lijkt me toch wel heel gaaf om te gaan doen.

 

Ik koos na lang wikken en wegen voor zwemmen met dolfijnen in Kaikoura (Zuidereiland). Op het Zuidereiland had dit ook gekund in Akaroa, maar The Dolphin Encounter in Kaikoura kwam toch steeds naar boven als plek waar we meer kans zouden hebben om ook daadwerkelijk met deze prachtdieren te kunnen zwemmen. 

 

"De dolfijnen gaan jou niet entertainen, jij moet hén entertainen"

 

The Dolphin Encounter vaart het hele jaar door af (winter- en zomertijden verschillen). Wij waren er nog nét in de wintertijd en hadden de boot van 08.30 uur. We zijn met een groep van 30 mensen en zo'n 25 daarvan gaan zwemmen. Voor we de boot op gaan, moeten we allemaal een wetsuit, vest, snorkel etc. passen. Daarna krijgen we een filmpje te zien met informatie over het zwemmen met de dolfijnen en wat tips (rondjes zwemmen, geluidjes maken en oogcontact maken) om de dieren te vermaken. Dat klinkt gek, maar het zijn wilde dieren en als ze het naar hun zin hebben, zijn ze zo weer weg.

 

Al met al duurt het allemaal even, maar dan eindelijk gaan we met de bus naar de boot. Tijd voor actie!

Hector dolphin Kaikoura with view on the mountains

Eigenlijk moet ik zeggen boten, want omdat de groep vrij groot is, gaan we met twee boten het water op. Bjorn en ik hebben geluk! We zitten op de kleinste boot met alleen maar mensen die ook het water in gaan. Op de andere boot zitten ook mensen die alleen gaan kijken. 

 

We hoorden dat de groep voor ons (afvaart van 06.30 uur als ik me niet vergis.. vonden wij net even iets te vroeg haha!) met behoorlijk wat dolfijnen hadden gezwommen én zelfs een orka hadden gespot. Nu zijn orka's de grootste vijand van de dolfijn, maar toch lijkt het me heel gaaf om ook een orka te zien. Spannend!

 

We schieten met een hoge snelheid over de open zee op zoek naar groepjes dolfijnen. Hier en daar spotten een aantal mensen op de boot al wat dieren, maar de kapitein vaart door. Iets verder op zee moet een hele grote groep zitten en daar wil hij heen. Als we de groep naderen moet iedereen snel naar de achterkant van de boot om as soon as possible het water in te zakken als we stilstaan. De eerste aanraking met het water is - ondanks het dragen van een wetsuit en wetsuitvest - idioot koud. Ik vraag me even af of dit wel gezond is, want ik voel van alles in m'n lichaam tintelen van de kou. 

 

Al gauw lijkt de wetsuit z'n werk wat beter te gaan doen en voel ik me redelijk oké. Om me heen hoor ik mensen geluidjes maken om de dolfijnen te 'lokken'. Gelijk bij de eerste duik die ik maak, schieten er drie dolfijnen langs m'n hoofd. Wauw. Bjorn heeft het iets lastiger met wennen aan het ijskoude water en na een kwartier zie ik hem terug naar de boot zwemmen. Helaas wordt 'ie op de boot ook nog mega zeeziek (hier kan je vooraf pilletjes voor krijgen), maar ik lig in het water en heb niks door. Op een gegeven moment drijf ik een beetje bij de groep vandaan en als ik Bjorn naderhand mag geloven zwemmen er op dat moment zo'n 50 dolfijnen om me heen. Zo bizar gaaf. 

Spotting hector dolphins

Vooraf wordt aangeraden om de dolfijnen niet aan te raken. Het blijven wel wilde dieren en ik gun iedereen die naar Nieuw-Zeeland gaat (en er geld voor over heeft, want het is wel eh erg prijzig) om ook met deze fantastische dieren te zwemmen. Als iedereen ze aan gaat raken, kan ik me voorstellen dat dit misschien niet goed kan blijven gaan. Toch moet ik m'n best doen om niet aangeraakt te worden, want de dolfijnen zijn zo enthousiast en zwemmen bijna tegen me aan. De dolfijnen zijn echt prachtig, en het voelt zo gek en bovenal speciaal om deze dieren van zo dichtbij in hun natuurlijke omgeving mee te mogen maken. 

 

Na 40 minuten gaat de hoorn en moet iedereen terug naar de boot. Aan het begin kregen we te horen dat we met een beetje geluk zo'n 20 minuten in het water zouden zijn, maar we hebben gewoon 't dubbele daarvan mogen zwemmen met dolfijnen. We mogen onszelf 'lucky' noemen, want dit komt niet vaak voor zegt de kapitein. *maybe TMI* Maar Bjorn voelt zich niet heel 'lucky', want hij zit al 20 minuten te spugen in een hoekje van de boot (mensen die zeeziek zijn, misschien moet je deze tocht even overslaan.. de zee was bij ons niet eens mega wild en drie van de acht mensen hadden een emmer nodig om hun ontbijt uit te spugen). 

 

Gelukkig heeft Bjorn wel even met de dolfijnen gezwommen en zien we op de terugweg nog honderden (ik overdrijf niet) dolfijnen die met onze boot mee zwemmen. Alleen maar wauw. De foto's zeggen genoeg toch? Onderwater heb ik één foto kunnen maken met Bjorn z'n telefoon in een dicht hoesje en een filmpje, maar hier zijn de beelden niet super top van. Jammer, maar dit is hoe dan ook echt iets wat ik niet snel zal vergeten. Zo bijzonder om een keer meegemaakt te hebben. Aan boord krijgen we op de terugweg warme chocolademelk, soep en dekentjes aangeboden. Maar goed ook, want jongens wat een kou. 

 

Ondanks het ijskoude water, Bjorn z'n iets mindere ervaring en het prijskaartje dat aan het zwemmen met dolfijnen hangt, zou ik het zo nog eens doen. Ik denk dat dit zoiets is in 't leven dat je zelf moet meemaken om te ervaren hoe het is. En als je dan iemand spreekt die 't ook heeft gedaan, begrijp je gelijk wat die ander bedoeld. Snap je? ;-) 

 

Dus wie heeft het ook gedaan en begrijpt wat ik bedoel? Of wie van jullie wil nog eens met dolfijnen zwemmen? Let me know!

 

Liefs,

 

Janneke

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Saskia (zaterdag, 30 april 2016 08:36)

  Oh wauw, lijkt me echt een prachtige ervaring<33

 • #2

  Marcella (zondag, 01 mei 2016 21:50)

  Honderden dolfijnen? Wauww! Wat een te gekke ervaring joh! Wij zijn niet in Kaikoura geweest, maar hebben het op een andere plek overwogen. We hadden echter net een boottocht gehad, en dan werd het wel een heel lange rit op het water... Jammer, want dit is wel echt iets wat ik absoluut nog wil doen!!

 • #3

  Jenny - ikreis.net (zondag, 08 mei 2016 23:28)

  Wow, wat bijzonder!

  Ik heb regelmatig wilde dolfijnen vanaf de boot gezien, maar ik heb nog nooit met dolfijnen gezwommen. Ik zou ze heel graag eens tegenkomen tijdens het duiken.