· 

Nieuw-Zeeland: reizen met een camper

Jucy Condo Nieuw-Zeeland

Vrijheid, vrijheid en nog eens vrijheid. Dat is wat wij afgelopen oktober en november ervoeren toen we met Lucy onze Jucy camper door Nieuw-Zeeland reisden. Ik vertel je graag waarom wij er voor hebben gekozen om met een camper te reizen. En geef wat handige tips!

Vervoersmiddel kiezen

Onze tickets waren nog niet eens geboekt, of ik had al verschillende offertes had opgevraagd voor een camper. Want echt lastig kiezen was het voor ons niet. Het zou hoe dan ook een camper worden waar we mee op roadtrip zouden gaan door Nieuw-Zeeland. Yieha! Vlak na het boeken van de tickets, boekten we meteen ook een camper.

 

Nieuw-Zeeland is een echt campingparadijs. De Kiwi's zijn dol op kamperen en dat is duidelijk te zien, want werkelijk waar: overal vind je campings. Deze zijn te verdelen in: met alles er op en er aan - met slechts een wc/douche - zonder voorzieningen. Hierover schrijf ik graag binnenkort meer. Mijn punt is: er is voor ieder wat wils. 

 

Wij vonden het vooral ideaal om zelf te kunnen beslissen waar we elke avond zouden neerstrijken en niet overal overnachtingen hoefden te boeken. Elke ochtend zochten we naar een slaapplek voor die avond. Dit deden wij heel gemakkelijk met verschillende apps. Mijn favoriete app hiervoor was WikiCamps NZ. 

Jucy Rental Nieuw-Zeeland

Luxe?

Hierboven zie je Lucy onze Jucy Condo. Volgens de website van Jucy is de Condo geschikt voor 4 personen, maar wij vonden het met z'n tweeën toch al behoorlijk cozy. Om het gezellig te houden, zou ik zeggen: twee personen is echt de max.. Met een baby zou je deze camper wel kunnen nemen (hebben genoeg mensen gezien in dit formaat - soms nog kleiner, amaaai - met twee volwassenen en een baby). Heel veel respect als je dit doet trouwens! 

 

Onze camper was alles behalve echt heel luxe. Haha! Zo hadden we elke avond een heel ritueel om Lucy van camper om te bouwen naar fatsoenlijke slaapplek. De eerste paar nachten sliepen we bovenin, maar het was daar behoorlijk koud en 's morgens heel benauwd (dicht bij het plafond). Voordeel: we hoefden niet elke avond de boel te verbouwen, maar met vijf lagen kleding slapen is ook niet alles. En het had wel wat hoor.. elke avond samen het bed opdekken. 

 

Zoals ik al zei, niet echt luxe dus. Dit vonden wij prima, maar er zijn natuurlijk een heleboel campers die wél luxe zijn (lees: met fatsoenlijke douche en wc). Wij hadden geen douche, een portable wc'tje en twee pitjes om op te koken en een klein koelkastje. Om te koken hadden we dan slechts twee pannetjes, die totaal niet handig waren. Maar hé je wordt wel creatief na een maand lang koken op een tweepits fornuis. 

 

Je hebt campers met nog minder comfort. Die hebben niet eens een wc'tje en fatsoenlijke koelkast. Nieuw-Zeeland is duur. Heel duur, maar echt als je het geld hebt: bezuinig niet op een camper door er een te nemen zonder wc. Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland kan, maar vaak alleen als je 'self contained' bent. 

Self contained sticker NZ

Self contained sticker NZ bron. Google

Self contained

Self.. whut. Zelf voorziend. Means: je kan je behoeften doen in de camper. Naja, niet in.. maar op een wc'tje natuurlijk. Als dat kan ben je 'self contained' en prijkt er een mooie blauwe sticker ergens op je camper (goed zichtbaar voor controleurs). Ik had niet verwacht dat onze camper met draagbare wc hieraan zou voldoen, maar dat deed 'ie dus wel. En geloof me, die blauwe sticker zorgt voor een hoop extra vrijheid!

 

Ik zie je denken. Jullie hadden dus geen douche? Klopt! Campers met douches zijn onwijs aan de prijs en dat paste niet binnen ons budget. Heel eerlijk, ik heb die douche ook echt niet gemist. We hadden vochtige wegwerp washandjes meegenomen, hadden water in de camper om onszelf mee te wassen en stonden om de paar dagen op plekken waar we wel konden douchen. En tja, je bent maar met z'n tweeën dus als je stinkt dan stink je allebei en ruik je 't niet meer haha!

 

Hieronder een kijkje in de camper die wij hadden. Lucy is een Jucy Condo. En dus bruikbaar voor 4 pers. Zoals ik al zei, wil je een beetje chill 'leven', neem dan een maatje groter als je écht met 4 man wil roadtrippen. 

Binnenkant Jucy Condo
Jucy Condo van binnen

Nog even over het leven in de camper..

De camper is voorzien van luikjes om de boel 's avonds donker te maken en de bedden zijn qua lengte prima voor ons lange kaaskoppen. Ook qua comfort liggen ze goed. Ik heb op minder geslapen. Het is een beetje passen en meten, maar na een paar dagen hadden wij een heel handig systeem voor de camper bedacht. We hadden zelfs een waslijntje door de camper hangen, zodat we al rijdend onze handdoeken en soms wat kleding konden drogen. Ideaal hoor!

Voordelen vs. nadelen

Ook verliefd geworden op Lucy? Hier nog wat extra tips om je over de streep te trekken om ook een camper te huren.. (hoeft natuurlijk niet per se een Jucy te zijn. Je hebt ook bedrijven als Britz, Mighty Campers, Hippie, Maui, Spaceships etc.) 

 • De kleur. Hell yeah! Mooi groen is niet lelijk
 • Jucy Condo is self contained
 • Service van Jucy is top (lekke band, kapotte spiegel..)
 • Niet mega duur vergeleken met andere campers
 • Ook niet geheel onbelangrijk: rijdt super lekker
 • Comfortabele stoelen en compact om mee te rijden
 • Goede kwaliteit auto's (automaat)
 • Potten, pannen,  bestek, dekens etc. zit bij de huur inbegrepen 
 • Je kunt een tafel en stoelen erbij huren om lekker buiten te zitten 
 • I said it before: vrijjjjjheid. Lucy heeft ons naar de meest geweldige plekken gebracht
 • Prima om in te zitten als het regent (dit doet het helaas wel eens in Nieuw-Zeeland)

Oké, de nadelen heb ik ook even op een rijtje gezet;

 • Likes benzine very much
 • Niet 's werelds meest luxe camper
 • Elke avond je bed op dekken.. (en daarbij honderdduizend keer je hoofd stoten)
 • Duurder dan een auto (ook op de ferry moet 'ie mee als camper en dit is duurder dan de overtocht voor een auto)

 

Waar huur je 'm?

Keuze gemaakt? Benieuwd naar de prijs voor zo'n groen monster? Wij boekten onze Jucy via Cheapcampers en waren voor 26 dagen (eind okt. tot bijna eind nov. dus begin hoogseizoen) 1325 euro kwijt. Ik heb bij een stuk of wat bedrijven offertes aangevraagd en steeds kwam Cheapcampers als goedkoopste uit de bus. We hebben nog even getwijfeld of ze wel betrouwbaar waren, want de prijs scheelde echt zo'n 500/800 euro met andere maatschappijen. Dat is toch serieus een hoop geld. En ja, ze zijn betrouwbaar ;-)

 

Het contact met Cheapcampers is altijd heel goed verlopen. Ze reageren heel snel op e-mails en het contact voelde erg persoonlijk. Wij kozen voor een Stress Free verzekering (aanrader!) en hoefden niets te betalen toen we pech hadden met de spiegel en band. Even was de vraag of de spiegel direct vervangen kon worden, zo niet dan zouden we zonder extra kosten een andere Jucy mogen meenemen bij het kantoor in Queenstown.

Zo'n Stress Free verzekering kost een hoop geld en dekt nog steeds niet alles, bijv. als je schade rijdt aan het dak van de auto is dit niet gedekt, maar een heleboel zit hier wel in gecoverd. Vraag dit, welke camper/auto je ook boekt, altijd goed na. Het is vervelend om voor onbekende verrassingen te staan als je schade hebt gereden. 

Nog wat kleine dingetjes

Inbegrepen bij onze prijs was ongelimiteerd aantal kilometers (heel belangrijk in Nieuw-Zeeeland!), one way fee; dit houdt in dat de camper opgehaald kan worden in bijv. Auckland en terug gebracht mag worden in Christchurch, 24 uur pechhulp, extra bestuurder (hier betaal je vaak ook extra voor), Stress Free verzekering; dit houdt in dat we geen eigen risico hadden en ook geen borg hoefden te betalen. Borg is vaak d.m.v. creditcard dat ze 5000 dollar 'bevriezen'. Check goed bij het boeken van een camper wat wel en niet is inbegrepen. 

 

Nog even een extra tip: neem zeker voor Nieuw-Zeeland een Internationaal Rijbewijs mee. Deze haal je voor zo'n 19 euro p.p. bij de ANWB en hier wordt bij Jucy écht naar gevraagd. Wij hebben naast mensen gestaan toen we de camper terug brachten, die geen Internationaal Rijbewijs hadden en moesten daar alsnog heel omslachtig online iets regelen. Niet een heel chill begin van je welverdiende vakantie. 

 

Zoals je vast hebt kunnen lezen, ben ik behoorlijk enthousiast over reizen met een camper. Na het boeken van een camper komt een ander leuk gedeelte van je reisvoorbereidingen: globaal de route plannen! En het uitzoeken van de leukste tours. Mocht je na 't lezen van dit artikel nog vragen hebben, stuur me dan gerust een berichtje of e-mail. Ik vond het vooraf ook allemaal behoorlijk lastig om te kiezen tussen de verzekeringen en hoe 't precies allemaal zit als je een camper huurt. 

 

Liefs,

 

Janneke

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Sheila (woensdag, 18 mei 2016 20:03)

  Oh de Jucy! Die heb ik veel voorbij zien komen. Wat een herkenning. Wij huurden een goedkope auto voor onze reis door NZ. Australië deden we wel met een camper aan. Zelf geef ik de voorkeur aan een auto. Dat komt ook doordat ik campings minder leuk vind, maar gek ben op hostels. En dan slaap ik liever in een dorm. Die boek je natuurlijk niet echt als je toch al een camper hebt. Ik heb een paar keer op een camping gezeten en voelde me toen echt minder gelukkig. Ik merkte dat ik juist met de camper minder in contact kwam met medebackpackers.

  Maar ik vind het super om die uitgebreide lijst te lezen. Hier staan echt handige tips in voor iemand die dus wel met een camper aan de haal wil gaan in het (oh zo) mooie Nieuw Zeeland.

 • #2

  Marcella (vrijdag, 27 mei 2016 23:06)

  Leuk artikel! Wij kiezen in NZ voor een auto en hebben er in appartementen, hotels en cabins (op campings) geslapen. Vorig jaar kozen we voor 't eerst voor een camper (in Canada) en dat beviel onwijs goed! Alleen was die van ons nogal een stuk groter dan jullie Lucy, haha. We konden er 7 personen in kwijt!