· 

Kaakoperatie(s) update: Een jaar na mijn eerste operatie

Collage kaakverbreding

In maart schreef ik de laatste update over mijn gebit. Vandaag is het precies een jaar geleden dat ik werd geopereerd en ik vond het tijd voor 'n nieuwe update!

Een jaar geleden..

Lag ik nu onder een zware narcose in het ziekenhuis. Mijn kaak (boven) werd op drie plekken 'doorgezaagd' en de chirurg plaatste een TPD-schroef in m'n gehemelte. Deze operatie duurde anderhalf uur en ik werd weer anderhalf uur later met heel veel pijn wakker op de uitslaapkamer. 

 

"Op een schaal van één tot tien. Hoeveel pijn heb je", vroeg de zuster. "Eehwn whacht" mompelde ik. Hopla, gelijk een extra shot morfine in m'n infuus. Eenmaal terug op mijn eigen kamer was Bjorn er al. Hij schrok zich rot toen hij m'n gezicht zag en ik moest hem zeggen dat 'ie misschien even wat moest gaan drinken om niet flauw te vallen. 

 

Ik had net na de operatie nog best een hoop praatjes, maar dat duurde niet heel lang. Door een fout van de zuster werd mijn gezicht steeds maar aan één kant gekoeld en leek m'n hoofd steeds dikker te worden. 's Nachts kwam er een andere zuster, die wel zo slim was om allebei de kanten te koelen. Een minpuntje: ze gaf me een morfinepil die toen vast schoot in m'n gehemelte achter de schroef. Samen met een andere zuster, een koffiestokje en een zaklamp hebben ze 'm uiteindelijk weer los gekregen. 

Het herstel

De dagen na de operatie waren alles behalve een pretje. De TPD-schroef moest elke dag aangedraaid worden en dit deed zo ontzettend veel pijn. Bjorn heeft dit de eerste week - heel dapper en lief - bij me gedaan. Soms lukt het in één keer (de schroef had drie figuurtjes en hij moest steeds van zichtbaar figuurtje wisselen) en soms ook niet. Dan moest Bjorn wel vijf keer draaien eer er een nieuw figuurtje te voorschijn kwam. Au... 

 

De schroef deed z'n werk wel goed, want al na vier dagen had ik een ienie-minie speeltje tussen m'n tanden. Hoera! Na tweeënhalve week thuis zitten, ben ik weer gaan werken. Eerst halve dagen, want men wat was ik moe. Ik had geen idee hoeveel een narcose met je lichaam kan doen. Ook waren mijn kaken heel snel vermoeid en had ik veel hoofdpijn. 

 

Gelukkig ging het na een paar weken velen malen beter met me en had ik al snel een gat van bijna één centimeter tussen m'n voortanden. Wat heb ik gelachen om de vragen van mensen. "Krijg je nu een tand daartussen?" en "Blijf je nu altijd met zo'n gat lopen". Nee en nee, gelukkig niet haha! Heb jij wel eens iemand gezien met drie voortanden ;-) M'n beugel heeft ervoor gezorgd dat het gat na een maand of 6/7 weer helemaal dicht was. De schroef heeft er voor gezorgd dat ik nu veel meer ruimte in m'n gehemelte heb en dat mijn tanden nu wel recht kunnen staan. Ik kon voorheen niet een mijn duim in m'n gehemelte 'leggen' om je een beeld te geven. 

 

Lees hier nog meer over mijn eerste operatie. 

Kaakoperatie LUMC

Dikkop! Foto genomen door m'n mams een dag na de operatie. 

Beugelen

Vorig jaar juni kreeg ik slotjes boven en sinds januari ben ik een volledig beugelbekkie, en heb ik onder ook slotjes. In het begin zat ik elke week bij de ortho omdat er weer 'n slotje los was gekomen, maar inmiddels - klopt even af - gaat het heel goed. Incidenteel komt er een slotje los, maar gelukkig niet meer elke week of twee weken. Bijna elke keer krijg ik nieuwe en dikkere draadjes in m'n mond, dus dit is ook positief! Daarna heb ik altijd wel even 'n paar dagen last met eten. Verder zijn er soms dagen waarop ik heeeeeeeeeeeeeeeeel graag de slotjes uit m'n mond wil trekken. Op zulke dagen voelt het alsof er een kilo ijzer in m'n mond hangt en heb ik veel spierpijn in m'n kaken.

 

Op Facebook zit ik in een groepje met vrouwen (en een man, ha) die net als ik volwassen zijn en een beugel dragen. Veel van hen moeten - of zijn - ook geopereerd aan hun mond. Heerlijk om daar af en toe te klagen en ervaringen uit te wisselen. 

 

Vorige week had ik een controle bij de ortho en kwamen alle assistentes gezellig even in m'n mond kijken. Ze roepen elke keer dat ze m'n gezicht zo anders vinden worden en overladen me met complimentjes. Zo lief! Ik kreeg weer een nieuwe draad en eind augustus gaat de ortho een nieuw ijzeren spalkje in m'n gehemelte plaatsen. Hij wil toch nog proberen of m'n linkerkaak nog een stukje verschoven kan worden. De schroef heeft vooral m'n rechterkant verschoven. Ik betwijfel of het gaat lukken, maar hij doet z'n ding maar. 

 

Selfie beugel

Meest recente foto van mijn gebit (20-07-2016). Zoals je kunt zien staat m'n kaak echt heel scheef.. Ik heb ook veel moeite met het zo op elkaar zetten van m'n tanden. Oh, en je ziet ook heel mooi m'n zonnebril afgedrukt staan in m'n gezicht, haha!

Operatie 2

Ik had gehoopt dat juli 2016 ook in het teken zou staan van opereren, maar helaas. De ortho liet eind mei weten dat hij nog niet tevreden is met hoe mijn tanden nu staan en dat 'ie nog wel even bezig is... Hij had het toen over augustus/september opereren. Nog geen maand later was het november/december. Ik vond dat eerst heel vervelend, maar heb het nu maar losgelaten. Ik bedoel, ik kan er toch geen invloed op uit oefenen. Het hele traject wordt vergoed, dus het is niet zo dat het mij allemaal extra geld kost. Het levert de ortho hoogstens meer geld op... 

 

Ik heb jullie weer helemaal bijgekletst over m'n beugel/kaakproject. Mocht je net als ik met zo'n soort traject bezig zijn en vragen hebben? Just let me know! Ik vind het nog steeds fijn om er met anderen over te praten of te kunnen helpen.

 

Liefs,

 

 

Janneke

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Esmay (zondag, 24 juli 2016)

  Wat een mooi resultaat! Wel vervelend dat daar zo'n pijnlijke weg aan vooraf is gegaan. Veel succes nog!

 • #2

  Saskia (zondag, 24 juli 2016 13:30)

  Wat een traject zeg maar zo te lezen helemaal waard! Mooi resultaat

 • #3

  Anouk (zondag, 11 september 2016 18:40)

  Fijn om te lezen. Ik heb afgelopen donderdag de schroef gekregen. Ben erg benieuwd hoe het verder gaat.

 • #4

  stacey (woensdag, 22 maart 2017 13:47)

  ik heb vorige week zo'n schroef gekregen. mijn vaag was had jij ook zulke ongevoelige tanden ? & hoelang duurde het voordzt je weer normaa kon eten ?

 • #5

  Fifi (vrijdag, 29 juni 2018 17:21)

  Hi

  Had je ook niet het gevoel alsof de zwellingen niet volledig weg zijn gegaan na de operatie? Ik heb al 6 maanden geleden de operatie gedaan en nog steeds is mijn kop wat dikker , is dit normaal? Ik mis mijn oude gezicht ...

BlogSociety